Semináře

Světová ekonomika: Hlavní hráči a jejich perspektivy (14. prosince)

Program bude věnován výkladu, jak je to s reálnými silami ekonomik různých států a regionů, jaké jsou vztahy mezi nimi, hlavní trendy a co lze očekávat v dohledné budoucnosti

  • Ilona Švihlíková: Současná světová ekonomika
  • Ivo Budil: Americká ekonomická škola a BRICS

Údaje o kurzu:

  • Datum a čas: Sobota, 14. prosince 2024, 9:00 – 17:00
  • Místo: Praha, poblíž Náměstí republiky
  • Kurz č.: 20241214
  • Seminář je určen pro 15 studentů, což umožní interaktivní přístup a hojnost debat.
  • Cena semináře je 1 400 korun (případně můžete požádat o stipendium).
  • Přihláška je zde.

V případě dotazů kontaktujte našeho pracovníka na emailu m.dvorakova@petrham.pl


Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D.: Současná světová ekonomika

Jak vypadá světová ekonomika a jak funguje? V kurzu budou představena propojení mezi jednotlivými státy a také vývoj jejich postavení ve světové ekonomice. Největší pozornost bude věnována dvěma pohledům na jednotlivé státy (USA, Čína, vzhledem k pozici ČR také Německo) a následně blokům, tzv. kolektivnímu západu (pozice USA a EU) a skupině BRICS + s důrazem na možnosti jejich dalšího rozvoje.


Prof. RNDr. Ivo T. Budil, Ph.D., DSc.: Americká ekonomická škola a BRICS

V první polovině devatenáctého století se ve Spojených státech amerických v souvislosti s potřebou rozvoje národního hospodářství, které by se vymanilo ze závislosti na Velké Británie, vytvořila svébytná ekonomická škola, jejíž představitelé, k nimž náležel například Henry Carey nebo Friedrich List, zdůrazňovali národní rámec kapitalismu a úlohu státu v hospodářském životě země, zejména při ochraně domácího trhu a výrobců, dlouhodobých investicích do budování infrastruktury a veřejného sektoru a rozvoji vědy a technologií. Americká ekonomická škola ovlivnila program industrializace v Německu, Rusku a některých dalších zemích a podle Michaela Hudsona lze její odkaz rozpoznat v hospodářské politice sdružení BRICS.

 

 

 

 

 

Napsat komentář